I aldersgruppen 18-29 år sier hele 9 av 10 at de har fått delt bilder eller videoer av seg selv på sosiale medier uten tillatelse. Tallene kommer fra en undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

- Her gjelder ikke "har du lyst, har du lov". Du kan faktisk ikke dele et bursdagsbilde på noens Facebook-siden uten lov, selv om du mener det aldri så godt, sier Brekken.

Gjelder uansett

Bildene trenger ikke være fyllebilder eller nakenbilder. Det spiller ingen rolle hvor uskyldige de er.

- Du kan bryte straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven hvis du deler bilder og personlige opplysninger av andre uten tillatelse, forklarer Rikard af Sandeberg hos datasikkerhetsekspertene Affinion.

Brekken hos Frendre Forsikring forklarer videre:

- Hvis en på bildet ber deg ta det bort, er du nødt til å gjøre det. Om det så er det bildet du har fått flest likes på gjennom tidene. Det er også lov å ombestemme seg. Hvis du får lov å legge ut et bilde eller video og vedkommende angrer seg, må du fjerne det, sier Einar Brekken.

Mobbing

Undersøkelsen til Frende viser at hver fjerde som er spurt kjenner noen som har blitt mobbet på nettet. I aldersgruppen 18-29 år er tallet hele 43 prosent.

- Publisering av uønskede bilder og videoer er definitivt en medvirkende årsak til mobbing på nett, sier Brekken.

Frende Forsikring oppfordrer til følgende hvis du opplever at noen har lagt ut bilder eller video av deg som du vil ha fjernet:

1. Kontakt personen som har lagt ut og be om å få det fjernet.

2. Sier vedkommende nei, fortell at det er et lovbrudd.

3. Skjer det ingenting, eller du ikke vet hvem som har lagt ut bildet, kontakt forsikringsselskapet ditt. Hvis selskapet dekker nettmisbruk vil de ta saken videre.