Gå til sidens hovedinnhold

600 færre søker seg til NTNU Gjøvik: – Kravene om 3 i matte og norsk diskvalifiserer mange

Artikkelen er over 1 år gammel

Med 2413 søkere til 930 studieplasser blir det ventelister på mange av studier, og en kamp for å komme inn på sitt drømmestudium ved NTNU i Gjøvik.

Deltidsstudiet for Bachelor i ingeniørfag, bygg, har hele 12 søkere per studieplass.

Selv med svært mange søkere, så har NTNU i Gjøvik 600 færre søkere i år sammenlignet med 2018.

Årsaken til dette er endringer i studieporteføljen der flere studier er slått sammen og noen studier er lagt ned, samt at det er kommet nye opptakskrav. Den største nedgangen ser man på Bachelor i sykepleie, skriver NTNU Gjøvik i en pressemelding.

Forventet nedgang

– Det er en forventet nedgang. Fra høsten 2019 har regjeringen innført krav om karakteren 3 i fagene norsk og matematikk for alle som søker sykepleierutdanning. Dette har nok diskvalifisert mange søkere, sier viserektor Jørn Wroldsen.

Nasjonalt går søkingen til høyere utdanning ned med 2,3 prosent, og dette tilsvarer 2,4 søkere per studieplass for alle universiteter og høgskoler.

Teknologiutdanningene har stor pågang. Bachelor i ingeniørfag, bygg, nettbasert utmerker seg med

Mens årstudium i Bygningsinformasjonsmodellering - BIM har 7,5 søkere per studieplass.

– De utdanningene vi tilbyr som deltids- og nettbaserte utdanninger, har veldig god søkning. Dette viser helt klart behovet for utdanninger på deltid og med mer nettbaserte undervisningsformer. Dette er noe vi har satset på over flere år, sier viserektor Wroldsen.

Økonomitilbudet attraktivt

Bachelor i økonomi, ledelse og bærekraft, nettbasert har imponerende 6,5 søkere per studieplass.

390 har denne utdanningen på førsteprioritet, og det er en økning på 9 prosent sammenlignet med fjoråret.

Bachelor i logistikk har etablert seg som en viktig utdanning i regionen vår, 67 søkere har dette studiet på førsteplass, det er en økning på 6,3 prosent fra i fjor.

Bachelor i digital infrastruktur og cybersikkerhet har 186 førsteprioritetssøkere ved NTNU i Gjøvik.

Studiet tilbys både i Gjøvik og Trondheim, i Trondheim har studiet 528 førsteprioritetssøkere, og har 10,5 søkere per studieplass.

Designutdanningene stabile

– Ungdommen har forstått at kunnskap om cybersikkerhet er viktig. Det gleder meg at fagmiljøet innen informasjonssikkerhet i Gjøvik og Trondheim har klart å bygge opp dette studiet i to NTNU-byer. Nå ser vi virkelig resultatene av fusjonen, fastslår Wroldsen.

Bachelor i programmering er også populært med 3 prosent flere søkere i år.

Bachelor i grafisk design er en svært populær utdanning med 3,8 søkere per studieplass. I tillegg er det et jevnt antall søkere til Bachelor i webutvikling og Bachelor i interaksjonsdesign

NTNU i Gjøvik opplever en økning med 12,6 prosent i søkertallene til mastergradene . Opptak til mastergrader og videreutdanninger gjøres lokalt og er ikke en del av Samordna opptak.

Kommentarer til denne saken