Torsdag er det 50 år siden straffelovens paragraf 213 ble opphevet, og det ikke lenger var straffbart å leve som homofil i Norge. Det var et banebrytende steg tatt i den viktige kampen for aksept og like rettigheter.

Tidligere håndballspiller og TV-profil Gro Hammerseng-Edin fra Gjøvik har bidratt med sine tanker og opplevelser rundt jubileet i en ny dokumentarserie, UT, som har premiere på discovery+ og TVNorge 27. april.

Det opplyser TV-selskapene i en pressemelding.

Viktig seier

Historien fortelles av de som har vært en del av homokampen og mange av de som har fått sine liv direkte berørt av endringer i lovverk og holdninger opp gjennom årene.

– Det var en viktig seier i homokampen da loven ble avskaffet, og det ble en døråpner for mye av det som har skjedd på denne fronten i senere år. For min del er det viktig å reflektere over hvor kort tid det er siden det var forbudt her hos oss. Vi var ganske sent ute. Det er en påminner om at ingenting kommer av seg selv. Jeg er takknemlig for jobben som er gjort av mange viktige mennesker, sier Hammerseng-Edin i pressemeldingen.

Den tidligere håndballspilleren understreker at det er enormt mye som gjenstår i mange andre land i verden.

Svært alvorlig

– Du skal ikke reise langt for å oppleve sterkt homo-hat og stor motstand mot kampen for EQUALITY. Ungarn, Polen og Russland er konkrete eksempler. Dette er svært alvorlig. Vi skal vokte oss for å tro at kampen er over. Noen steder tas det steg bakover. Dette trenger nordmenn å vite, avslutter hun.

I serien deltar over 50 kjente fjes som blant andre Finn Schjøll, Brita Møystad Engseth, Anja Hammerseng-Edin, Jan Thomas, Noman Mubashir, Morten Hegseth, Vegard Harm, Silje Nordnes og Arve Juritzen.

I tillegg kaster sentrale politikere som Jens Stoltenberg, Jan Erik Fåne, Kjell Erik Øie og Anders Hornslien lys over den kronglete, og ofte konfliktfylte, veien mot nye og like rettigheter i den norske homokampen.