Gå til sidens hovedinnhold

50.000 studenter fikk ekstra koronalån av Lånekassen. Nå kan de kvitt deler av lånet

De som mistet inntekt under koronautbruddet kunne søke om tilleggslån fra Lånekassen. Deler av lånet kan bli gjort om til stipend.

Studentene ble også hardt rammet da landet stengte ned. Mange mistet viktige kilder til ekstrainntekt for å spe på studielånet. 50.000 elever og studenter som mistet inntekt på grunn av koronautbruddet fikk utbetalt tilleggslån fra Lånekassen våren 2020.

Nå ber Lånekassen om dokumentasjon for å kunne gjøre om 8000 kroner av lånet til stipend.

Dersom man ikke klarer å dokumenteret inntektstapet vil alt bli studielån.

Ber om dokumentasjon

For studenter var tilleggslånet 26.000 kroner og 13.000 kroner for elever. Studentene og elevene fikk beskjed om at de måtte dokumentere inntektsnedgangen for å få gjort om 8000 kroner av lånet til stipend. Det ber Lånekassen om nå.

Les også

Sykepleierstudenter ved NTNU Gjøvik: 1 av 3 strøk til eksamen

– Kundene blir bedt om å dokumentere at inntekten gikk ned eller falt bort i perioden 1. mars til 15. juni 2020. De som dokumenterer tapt inntekt i den gitte perioden på grunn av koronasituasjonen, vil få omgjøring til stipend i løpet av våren, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.

Eksempler på godkjent dokumentasjon kan være permitteringsvarsel, oppsigelse, tapt lønnsiktekter og bekreftelse på endret stillingsprosent.

Ingen dokumentasjon – ingen penger

De som ikke kan dokumentere inntektstap får ikke omgjort lånet til stipend.

– Vi må huske på at det var en veldig uforutsigbar situasjon de første månedene etter koronautbruddet. Mange mistet jobb, og mange studenter med deltidsjobb gikk en usikker tid i møte. Noen kan ha valgt å søke om tilleggslånet, selv om det kanskje viste seg at de likevel ikke kom i en situasjon som førte til tapt inntekt, sier Bjerke.

Les også

Silje (19) er åpen om ensomhet i koronatiden: – Det har vært veldig tøft

Hun opplyser at de som nå oppgir at de likevel ikke hadde inntektsnedgang eller som ikke klarer å dokumentere det, vil ikke få omgjøring – da blir hele tilleggslånet stående og skal etter hvert betales tilbake sammen med resten av studielånet

Les også

Kraftig økning i antall nordmenn med gjeldsordning – flere sliter med telefon- og strømregninger

Kommentarer til denne saken