17-åring ble ulovlig beltelagt i seks uker i Sykehuset Innlandet

I BELTER: En 17-åring ble under store deler av sitt opphold ved Sanderud utenfor Hamar lagt i belter. Han klaget på behandlingen og konklusjonen er at sykehuset beltela mannen ulovlig.

I BELTER: En 17-åring ble under store deler av sitt opphold ved Sanderud utenfor Hamar lagt i belter. Han klaget på behandlingen og konklusjonen er at sykehuset beltela mannen ulovlig. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En lett utviklingshemmet 17-åring ble beltelagt i seks uker ved Sanderud utenfor Hamar. – Horribelt og fryktelig, sier advokat.

DEL

Ifølge TV 2 skal gutten under store deler av oppholdet sitt ved Sanderud ulovlig ha vært lagt i belter. En sykepleier uten overordnet faglig ansvar skal ha tatt avgjørelsen om å gjøre det slik. 17-åringen har klaget på behandlingen han fikk, og Kontrollkommisjonen ved Sykehsuet Innlandet har konkludert med at beltebruken var ulovlig.

– Dette er horribelt og fryktelig. Det som har skjedd er et overgrep. For gutten har den lovstridige belteleggingen vært tortur, sier advokat Signe Blekastad på vegne av sin klient til TV 2.

Ifølge rapporten, som siteres av TV 2, skal 17-åringen blant annet ha ligget åtte døgn i strekk i belter. 17-åringen skal være sterkt preget av oppholdet ved sykehuset på grunn av opplevelsene han hadde.

Sykehuset Innlandet skal ha forklart tvangsbruken med at gutten var utagerende og utgjorde en fare for andre personer som var i nærheten. Rapporten slår fast at sykehuset ikke hadde grunnlag for hevde det.

Advokat Blekastad mener saken viser en svikt i sykehusets rutiner.

– Dette er en sak ledelsen må ta ansvar for, sier hun til TV 2.

Sykehuset Innlandet ved divisjonsdirektør Benedicte Thorsen-Dahl sier at de ikke kan kommentere saken på grunn av taushetsplikt, men at de har klare retningslinjer for bruk av tvangsmidler. Blant annet skal dette brukes når pasienten kan skade seg selv eller andre, forklarer Thorsen-Dahl.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken