Onsdag morgen gikk Kripos og flere politidistrikt til aksjon, og pågrep og siktet 15 personer for grov narkotikaforbrytelse.

– Dette er personer vi mener har sentrale posisjoner i kriminelle nettverk som importerer store mengder narkotika til Norge, sier Nora Pedersen, politiadvokat i Kripos, i en pressemelding torsdag.

Videre opplyses det at Kripos har siktet seks av personene, mens de resterende er pågrepet og siktet av Oslo, Trøndelag og Øst politidistrikt.

– Aksjonene er et resultat av en målrettet satsning over tid fra norsk politi mot bakmenn i norske kriminelle nettverk, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne.

Aksjonen har fått tilnavnet «Operasjon Jason», opplyser Pedersen under en pressekonferanse torsdag.

Internasjonalt samarbeid

Kripos opplyser videre at bakgrunnen for pågripelsene er godt samarbeid med internasjonalt politi. Gjennom dette samarbeidet skal politiet i Norge ha fått tilgang på store mengder kommunikasjon mellom kriminelle.

Kommunikasjonen skal ha skjedd gjennom den krypterte chattetjenesten Sky ECC, opplyser Pedersen under torsdagens pressekonferanse. Tjenesten ble lagt ned i 2021.

Pedersen opplyser at Kripos har fått tilgang til om lag 1250 brukere på tjenesten, og mer enn ti millioner meldinger som knyttes direkte til kriminalitet begått i Norge.

Tirsdag ble også Politiets trusselvurdering lagt frem. Der trekkes det blant annet frem at norske kriminelle samarbeider tett med større kriminelle nettverk i utlandet.

– Satt på spissen er det velferdsstaten vår som står på spill dersom de kriminelle nettverkene får fritt spillerom, sier Kvigne.

Politiet har samtidig sett tegn til at kriminelle nettverk på tvers av landegrenser utveksler tjenester i større grad enn før.

– Det viser at de kriminelle nettverkene blir mer profesjonelle og mer uoversiktlige. Det er en utvikling vi følger tett, legger Kvgine til.

Gjort flere beslag

De 15 siktede er varetektsfengslet, eller vil bli fremstilt for fengsling i løpet av kort tid.

To av de pågrepne, har ifølge TV 2 lang straffehistorikk. Forsvarer for én av de siktede, Vidar Lind Iversen, sier hans klient har samtykket til fengsling.

Forsvarer for en av de andre som er pågrepet, Øyvind Bratlien, sier at han sklient nekter straffskyld.

I pressemeldingen opplyser Kripos at de har gjort en rekke beslag i forbindelse med pågripelsene. Klokker, kunstverk og våpen er blant det som har blitt beslaglagt.