15.000 ganger i juli i fjor snakket Kirkens SOS med mennesker som manglet noen å prate med. Sommeren er høysesong for ensomhet, og det vises i pågangen til krisetjenesten. Historiene vi hører forteller om ensomhetens mange ansikt. Her var 15 av ensomhetens ansikter, og vi kunne ha skissert 15.000. Så mange telefonsamtaler forteller oss om et stort behov for å vise også det som er bak fasaden. Det såre og unevnelige som ingen får høre. Vi tror at oppskriften på ensomhet blant annet er å ikke dele følelser. Vi trenger alle å snakke om hvordan vi egentlig har det.

15 grunner til at sommeren kjennes ensom:

1. Jeg har ingen å dra på ferie med.

2. Jeg har ingen å være sammen med fordi alle er på ferie.

3. Jeg må tilbringe mye tid sammen med familien min som ikke kjenner meg og heller ikke vet noe om meg eller egentlig kjenner meg.

4. Når jeg får fri fra jobben blir det så mye tid uten noe annet å gjøre enn å tenke på det jeg prøver å ikke tenke på.

5. Skolefri gjør det så vanskelig for meg å få tak i vennene mine.

6. Alle de gode TV-programmene har pause, så det er vanskelig å bli distrahert.

7. Alle er så glade for at dagene er lyse, så jeg kjenner meg helt alene om å være trist og ha det mørkt – om vinteren er alle litt mer mørke.

8. Gjengen min skal på stranden, men jeg tørr ikke vise meg frem uten klær, så finner alltid på en unnskyldning.

9. Jeg føler i enda større grad at jeg må late som jeg har det bra og er fornøyd fordi alle forventer det når det er sommer og ferietid.

10. Jeg er veldig sjenert og usikker, og hele sommeren er bare en rekke med nye ansikter som jeg ikke kjenner og ikke tørr å snakke med.

11. Om sommeren skal alle få ha fri og ferie, så jeg vil ikke plage de med at jeg har det vanskelig.

12. Helsesøster, lærer, psykologer – alle er på ferie, så om sommeren er det ingen som kan snakke meg om at jeg tenker på å dø.

13. Alle vennene mine samles for å grille og nyte sommeren, så jeg tør ikke å drepe stemningen med å fortelle at jeg bare har lyst å gråte hele tiden.

14. Sommeren er barnas tid og jeg vil de skal få gode minner, og jeg vil ikke ødelegge de gode stundene for familien ved å fortelle hvordan jeg egentlig har det.

15. Følelsene mine passer ikke inn i sommerstemningen

Vi i Kirkens SOS tror ikke sommeren blir noe dårligere om den også gir rom for å snakke om det vanskelige livet. Kanskje vil en god prat med noen av de du har rundt deg bidra til at sommeren føles litt lysere. Som hverandres medmennesker har vi et felles ansvar om å bekjempe ensomhet.

Det høres kanskje vanskelig ut, men noen ganger handler det først og fremst om å tørre å være ærlig og å tørre å lytte. Først når du våger å invitere andre inn i din sårbarhet, har andre mulighet til å være der for deg. Er du noen gang ensom? Du er ikke alene. De fleste har kjent litt eller mye på det. Våg å vise hvordan du egentlig har det – og dersom det ikke er et alternativ, kan du alltids kontakte oss i Kirkens SOS.

Hos oss er det alltid noen på vakt hver time, dag og natt også hele sommeren.

Hilde Stokke Lothe, daglig leder Kirkens SOS i Hedmark og Oppland