En ny undersøkelse utført av Norstat for Codan Forsikring viser at ni prosent av de som eier egen bolig eller fritidsbolig vurderer å leie ut i forbindelse med ferie i løpet av året.

– Det har vært en enorm etterspørsel etter hytter det siste året, og det kan se ut som flere benytter anledningen til å leie ut når huset eller hytta uansett står tomt. Det er en fin måte å nedbetale lånet eller spe på inntekten på, sier Richvoldsen.

Informer forsikringsselskapet

Finn.no fortalte tidligere i vår om at det er en tredobling i antall leiekontrakter sammenlignet med samme tid i fjor. Korona og sommerferie i Norge gjør at mange sikrer seg leiebolig tidlig i ferien.

– Er du en av dem som vurderer å leie ut boligen eller hytta er det viktig at du sier fra til forsikringsselskapet ditt og sørger for at du har forsikring som også dekker skader ved utleie, forteller han.

Det er også lurt å sørge for å gjøre en ordentlig avtale med dem du leier ut til, inkludert et depositum for eventuelle skader eller hærverk.

­­– De fleste behandler leieboliger pent, men vi har også hørt skrekkhistorier. Det er ikke så hyggelig å komme tilbake til et hus med nedsølte, ødelagte møbler eller der gjenstander er stjålet, sier Richvoldsen.

Dette må du huske på

Tyveri i utleid bolig regnes som underslag, og dekkes ikke av forsikringen, siden man har latt personene inn i boligen selv og gitt dem nøkkel. Derfor er det lurt å fjerne spesielt verdifulle gjenstander. Det er også smart å ta bilder av boligen før gjestene kommer, og å sjekke røykvarslere og brannslokningsapparat.

Det er også relevant som skal leie bolig må huske reiseforsikring. Den kan dekke skader som du kan være uheldig å påføre stedet.

– Det er ikke bare den som leier ut som må ha forsikring. Dersom du av noen grunn ikke får reist til ferieboligen du har leid på grunn av sykdom eller liknende, vil en reiseforsikring kunne dekke avbestillingen eller tidligere hjemreise, sier Richvoldsen.