Kompromiss om spilleautomater

Oslo (ANB-NTB): Landsmøtet i Arbeiderpartiet samlet seg søndag om et kompromiss i striden om spilleautomatene som regjeringen vil utplassere i landets kommuner.

Publisert 22.04.2007 kl 10:54 Oppdatert 22.04.2007 kl 14:45

Tips en venn på e-post:


...
Kulturminister Trond Giske sier at han er glad for kompromisset som landsmøtet samlet seg om. Foto: ANB

Monopol på spilleautomater

* 71.000 nordmenn lider trolig av alvorlig spillegalskap.

* Automatloven (2002) skulle gi bedre kontroll med spilleautomatene ved at Norsk Tipping fikk monopol på driften. Hensikten var å begrense antall automater og samtidig innføre en mindre «aggressiv» type automater.

* Loven ble ikke iverksatt fordi automatbransjen gikk til sak mot staten. Automatbransjen vant i tingretten, men tapte i lagmannsretten.

* NOAF (Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund) klaget den norske stat inn for EFTAs overvåkingsorgan ESA for brudd på EØS-avtalen.

* 14. mars slo EFTA-domstolen fast at spilleautomatmonopol i Norge ikke er i strid med EØS-avtalen.

* Fra 1. juli har Norsk Tipping monopol på spilleautomatene.

* De nye, «snille» automatene skal være på plass 1. januar 2008.

* Rundt 100 norske kommuner har vedtatt å bli automatfrie. En rekke ordførere har protestert mot å bli påtvunget spilleautomater, deriblant 59 Ap-ordførere. Også KS mener kommunene selv må få bestemme.

* Kulturminister Trond Giske (Ap) har bedt Norsk Tipping og kommunene inngå en dialog om saken.

(Kilder: Lotteritilsynet, Regjeringsadvokaten, NOAF og EFTA-domstolen)


Kompromisset innebærer at det etableres en årlig konsultasjonsordning mellom Norsk Tipping og KS om følgene av spilleautomatreformen. Arbeiderpartiet går også inn for at Lotteritilsynet samarbeider med kommunene og sørger for at spill ikke skaper sosiale problemer.

Rundt 100 norske kommuner har vedtatt å bli automatfrie, men spilleautomatreformen gjør dette umulig.

– En styrke

Helga Pedersen, som ledet redaksjonskomiteen som behandlet saken, betegnet engasjementet mot spilleavhengighet som sterkt og solidarisk.

– Det er en styrke at vi står sammen om dette. Vi skal føre en sosial ansvarlig spillpolitikk, sa Pedersen.

Hun berømmet særlig Telemark og Rogaland Ap for viljen til å finne fram til et kompromiss.

Over 50 Ap-ordførere hadde før landsmøtet startet, skrevet under et opprop mot kulturminister Trond Giskes automatpolitikk. Oppropet krever at kommunene selv skal bestemme om de vil plassere ut spilleautomater eller ikke.

Giske understreket på landsmøtet torsdag at det kun vil bli plassert ut «snille automater» i landets kommuner og at alle automatene til Norsk Tipping skal godkjennes av Kulturdepartementet og Lotteritilsynet.

Pengene fra spilleautomatene skal gå til frivillige organisasjoner som driver humanitært arbeid.

Glad Giske

Kulturminister Trond Giske sier til NTB at han er glad for kompromisset som landsmøtet samlet seg om.

– Dette kan jeg meget godt leve med. Styrken i automatreformen er at vi får en nasjonal politikk når det gjelder spilleautomater, sier Giske.

– Vi skal ikke ha ett eneste spill i en eneste kommune som skaper de samme problemene som de gamle automatene gjorde. Det handler mer om hva slags spill du tilbyr enn hvor mange automater som plasseres ut, legger han til.

Totalt har rundt 200 ordførere fra alle partier har skrevet under på protestlisten som Drammens ordfører Tore Opdal Hansen (H) tok initiativet til. (ANB-NTB)